Fet fisk, som lax, sill och makrill, innehåller rikligt av omega-3-fetterna DHA och EPA, som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Anne Nilsson, forskare i industriell näringslära och livsmedelskemi vid Lunds Tekniska Högskola ville studera om det även fanns koppling till förbättrat minne när det gäller fisk.
EPA och DHA är viktiga komponenter i hjärnans cellmembran. DHA är viktigt för hjärnans uppbyggnad och funktion.
Ett 40-tal personer fick under en tid inta fiskolja dagligen. Efter fem veckor presterade de betydligt bättre på tester av arbetsminnet. Arbetsminnet är en viktig funktion som används för att kunna
Lagra korttidsinformation samtidigt som annan tankeverksamhet utförs.
– Varför omega 3-fettsyror från fet fisk ger bättre minne vet vi inte, men omega-3 har en antiinflammatorisk effekt som kan vara av vikt för kognitiva funktioner. De är även viktiga byggstenar i hjärnans cellmembran. Men det är rätt otroligt att man genom kosten kan få sådana resultat på bara fem veckor, säger Anne.